‘Breek de armoe’ rekent (voor even) af met de impact van armoede door te ‘verblijden en verbinden’

‘Breek de armoe’ rekent (voor even) af met de impact van armoede door te ‘verblijden en verbinden’

Op 18 december a.s. geeft dr. David Blom een workshop lachyoga aan cliënten van de voedselbank. Dit evenement, genaamd ‘breek de armoe’, vindt plaats op zijn ‘Kunsthof de Heuf’ in Buren (de Betuwe). Het heeft als doel om (voor even) de negatieve psychische impact van armoede op te heffen door te ‘verblijden en verbinden’, in de woorden van lachguru dr. Kataria. De komende jaren zal het evenement verder worden uitgebouwd.

41ZMLajn16L._SY344_BO1,204,203,200_De negatieve impact van armoede

Onze sociaal-economische status telt zwaar.  Mensen met een lagere status (of meer armoede) zijn ongelukkiger én ongezonder. En, als we het nog breder trekken: hoe meer deze status telt in een samenleving, hoe ongelukkiger en ongezonder deze samenleving is als geheel. Dit is de indrukwekkende bevinding van de wetenschappers Wilkinson en Pickett (2009) in hun toonaangevende boek the spirit level.

De twee échte gelukmakers van de mens zijn autonomie (kunnen doen wat jij belangrijk vindt) en verbinding (elkaar accepteren en vertrouwen). En wat blijkt nu? Daar waar status telt, sneuvelen autonomie (aanzien boven zelfverwezelijking) en verbinding (ik boven wij). Onderop de ladder is het het ergste. Even gechargeerd gesteld: daar tel je niet (meer) mee.

‘Breek de armoe’

‘Breek de armoe’ heeft als doel om (voor even) te helen wat armoe kapot maakt. Arts dr. Kataria uit Mumbai startte de lachyoga beweging om te ‘verblijden en verbinden’. Zijn boodschap werd wereldwijd opgepakt.

Tijdens de eerste editie van ‘breek de armoe’ op 18 december a.s. zullen de cliënten van voedselbank Rivierenland deelnemen aan een workshop lachyoga en genieten van een concert en een culinair diner. De komende jaren zal het evenement verder worden uitgebouwd met oa meer workshops en optredens.

296705_169594253177779_1803762868_nDr. David Blom

De initiator van ‘breek de armoe’ is psycholoog, muzikant en wetenschapper dr. David Blom. Hij promoveerde dit jaar op zijn onderzoek naar verbittering. Daarnaast raakte hij geïnteresseerd in het baanbrekende werk van dr. Kataria. Lachyoga is één van de tools waarmee ‘Blom Psychologen’ op Kunsthof de Heuf mensen en teams in hun kracht zet. Er is tevens een bijzondere vergaderlocatie gevestigd.

 

Wilt u over dit bericht contact opnemen?

email d.blom1@uu.nl
tel 0613540327

By |december 16th, 2014|Geen categorie|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment